Ekonomi

İzmir tarihi Kemeraltı için para istiyor

İZMİR (İGFA) – İzmir Ekonomik Kalkınma Uyum Konseyi (İEKKK), tarihi Kemeraltı Çarşısı gündemiyle 119’uncu toplantısını Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdi. Kemeraltı Çarşısı’nın dünyadaki bilinirliğini artırmak için kaynak yaratmak ve ölçeklendirmek amacıyla kurulan İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu heyet üyelerine anlatıldı. Re-Pie Portföyü ile kurulan İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu aracılığıyla işin geniş kitlelere tanıtılması ve yerli ve yabancı yatırımcıları bölgeye çekmesi temel amacı olan saldırıya meclisten takviye istendi. Yönetim şirketi.

Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Soyer, Re-Pie Portföy Yönetimi’nin İzmir’e gelmesinden büyük heyecan duyduklarını belirterek, “Kemeraltı çok kan kaybetti. Kemeraltı’nı adına, tarihine, geçmişine ve geleceğine uygun bir noktaya taşıyabilirsek, bölge tüm kent için kaldıraç görevi üstlenebilir. Dünyanın en büyük ve en eski açık hava alışveriş merkezi olan Kemeraltı, İzmir’in kaldıracı olmalıdır.”

Uyumayan bir Kemeraltı için
24 saat yaşayan bir Kemeraltı yaratmayı amaçladıklarını anlatan Başkan Soyer, “Kemeraltı’nın hareketli bir alışveriş merkezine dönüşmesi önemli. Bu nedenle TARKEM’in bireysel binalar üzerindeki çalışmaları değerlidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak şu anda 600 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Kemeraltı’nın 50 yıldır ihmal edilen tüm altyapı sorunlarını çözüyoruz. Tüm altyapıyı yeniliyoruz” dedi.

Kurul üyelerinden talep edilen takviyeler
Önder Tunç Soyer, Sokak Islahı için yaklaşık 250 milyon TL bütçe ayırdıklarını ancak tüm bunların bölge kentine kaldıraç rolünü üstlenmek için yeterli olmadığını belirterek, “Büyük bir eksiklik olduğunu tespit ettik. oradaki finansmanın TARKEM bu tespiti yaptı ve yola çıktı. Re-Pie, Türkiye’de mevcut bankalardan sonra en yüksek hacme sahip yatırım ortaklığı şirketidir. Kemeraltı’na girmeye karar verdiler. Bizim için çok heyecan verici bir başlangıç. Re-Pie, TARKEM, Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumlar bu işin altına girmezlerse bu boş bir heves olarak kalacak. Çalışamaz. Bu hikayeyi yürütmek için her şeye sahip. Ama yeterli değil. İzmir’in tüm dinamikleri bu hikayeye sahip çıkmazsa, İzmir bu işi bir bütün olarak sahiplenmezse tüm bunlar daha uzun bir zaman dilimine yayılacaktır. Başlangıca geri döndü. İEKKK olarak çok değerlisiniz. Bu hikayeye en çok sahip çıkacak olan sizlersiniz.”

“Kemeraltı bu şehrin kalbidir”
Büyükşehir Belediyesi’nin fon olsun ya da olmasın Kemeraltı’na altyapı yatırımı yapmaya kararlı olduğunu vurgulayan Tunç Soyer, “Bugün Re-Pie, yarın obur burası. TARKEM, bir yıl boyunca kaynak arayışlarına devam etti ve Re-Pie ile anlaşma yaptı. Kemeraltı’na destek vermeye devam ediyoruz. Kemeraltı bu şehrin kalbidir. Herkes bu yer hakkında bir şeyler yapmaya çalıştı. Buradaki risk, Re-Pie’nin yeterince yatırımcı çekemeyebileceğidir. Çekmediği zaman karlı olmayabilir. Risk bu. Re-Pie’a destek demiyorum. Bu hikayemde hangi yatırım şirketi olursa olsun desteklemek gerektiğini söylüyorum.”

“Esnafın bu yatırımın bir parçası olmasını sağlamak istiyoruz”
Kemeraltı’na sadece Katar’ın, Suudi Arabistan’ın ya da dünyanın başka yerlerinden başka büyük sermayenin girmesine izin vermediğini söyleyen Önder Tunç Soyer, “Bu sermaye kümeleri gelip ‘Kemeraltı’nı baştan aşağı alırım’ derse. , önünde duracağım.’ Ancak esnafın da bu işin içinde olmasını çok isteriz. O yüzden firmaya ’50 bin lirayla esnafın önünü açarsanız olur’ dedim. Re-Pie bunun için de coşku gösterdi. Esnafın da bu yatırımın bir modülü olmasını sağlamak istiyoruz. Kendi işine devam etsin ve orada oluşacak değerin parçası olsun. İnanç noktasında duruyoruz. Her kimse, takviye olacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarıyla yapabileceklerimizin üst sınırı altyapı ve sokak iyileştirme projeleridir. Biz ticari bir kurum değiliz. TARKEM’i desteklediğim gibi Re-Pie şirketini de destekliyorum, yarın başka birinin gelmesini destekleyeceğim” dedi.

“Kemeraltı’na yatırım yapanın yüzünü güldürecek”
TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler de toplantıda bir sunum yaptı. Kemeraltı’nın gelişmesi için bu firmayı dahil ettiklerini belirten Sergenç İneler, “Tek yapı ölçeğinde toplam 21 yapının restorasyon çalışmaları yapılacak. 21 yapıdan ikisi restore edildi. Bunlardan 9’u onarımda. İki yıl içinde bu 9 binanın 5’i bitirilecek. Değiştirilecek 21 bina alanı ile tek bina ölçeğinde en önemli projeler. Burası UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi. Burada onarım arayışları ve finansman ihtiyacı daha da arttı. Kemeraltı’na yatırım yapanların da yüzünü güldürecek. Yatırımcıya da para kazandıracaktır. Bunu yaparken de bölgedeki esnaf ve sanatkarlara hijyenik, saf ve sadık ve kaliteli hizmet sunacaktır.

“Fon vergi muafiyeti en yüksek araçlardan biri”
Fona asgari giriş ücretinin 50 bin TL olduğunu belirten İneler, “Esnafı da fona dahil edeceğiz. Başta İzmirliler olmak üzere Türkiye’ye ve dünyaya açabilecek nitelikte olsun istedik. İlk etapta Sinagog Caddesi ve çevresinde çalışmalara başlayacağız. Burada onlarca var. sıçrama yapma noktasındayız. Burada elde ettiğiniz karlar, gelir vergisinden muaf fonlardır. Burayı taçlandırmak çok değerli bir proje. Şu anki projeksiyonu ile burası 4-5 yılda dolar bazında getirisini ikiye katlayacak bir yatırım alanı. Fon, vergi muafiyeti en yüksek araçlardan biridir. Neden ortak olmuyoruz?

“Bugün sorumluluk almanı istiyorum”
Kemeraltı Esnaf Derneği Lideri Semih Girgin, Kemeraltı’nın ticari bir bölge olduğuna değinerek, “270 hektarlık bir alan. Bütün olarak baktığımızda 1.700 adet tescilli yapı var. Işık vermeyen ve katma değer sağlamayan atıl binalar. Ticaret yapıyoruz. Kâr ve zarar bizim elimizde. Gayrimenkul değeri çok yüksek olan bir yerden bahsediyoruz. Arkamızda duran bir belediye başkanı var. Bu bahiste şanlıyız. Bugün de sorumluluğu almanı istiyorum. İzmir bunu hak ediyor. Esnaf vergi vermeyecek. Haciz gelmeyecek. Esnafın ayakta kalması da buna bağlı. Bu konuda desteğinizi rica ediyoruz.”
Toplantıda bazı meclis üyeleri fona takviye vereceklerini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu